Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Sedmicu iza nas obeležila je i vest da je 15. januara 2018. iznenada preminula Dolores O Riordan, rok autorka i pevačica irskog benda The Cranberries. Ovo je tužan dan i gubitak za svetsku pop rok muziku, bili su jedinstveni svi koji su izvestili o njenoj smrti. Piše: Stojimik O Saliven

Cranberries Dolores

Muzika The Cranberries bili je tipična za devedesete godine prošlog veka. Kada su se njeni članovi i Dolores, onako zeleni pojavili i otpevali/odsvirali “Linger” delovali su neiskusno, ali se odmah naslutilo da sledi nešto značajno, poletno, veselo, puno nade, što su uostalom bile boje sveta tog vremena (osim kod nas u Jugoslaviji). Ovde smo ih slušali mi koji nismo pukli u nacionalističkom divljanju tih ratnih godina.

The Cranberries su osnovani 1989. u irskom gradu Limeriku. Irci su narod melanholije i prkosa. To je imala usađeno u sebi i Dolores O Riordan. Glasom je širom sveta prenela duboku emociju svoje domovine, nepredvidivo čarobne Irske. Ne znam da je nešto ružno rečeno o Dolores o Riordan i The Cranberries?

Cranberries 2

 

Iako mali narod, Irci su uspeli da prošire svoju kulturu zemljinom kuglom: irska tradicionalna muzika se svira i igra u zemljama tzv. prvog, drugog i trećeg sveta, Džojs je jedan od najprevođenijih pisaca, irski glumci osvojili su amričke i britanske filmske studije, irski pabovi neodvojivi su deo urbanog života u svetskim metropolama, Dublin je grad koji privlači hiljade turista, The Cranberries i U2 takođe su uspešni irski proizvod. Ali ovi prvi nisu bili prodane duše kao U2, kako bi rekli mnogi muzički globtroteri, jer su se držali irskih korena što zvučno oslikava i glas Dolores O Riordan. Njen vibrato prenosi sve dobro i zlo što su Irci vekovima preživljavali. Neko bi možda napomenuo da i vibrato (naše) Cece prenosi melanholiju centralnog Balkana. Ali razlika između njihove pop(ularne) muzike i naše narodne muzike je kao razlika između Džeja i Di-džeja (bravo Zontaže!). Drugim rečima – sličnost ne postoji!

Dolores, mecosporan prepoznatljivog treperenja, pevala je u duetu sa Lučanom Pavarotijem Šubertovu Ave Maria na humanitarnom koncertu „Pavarotti and friends“ u Modeni 1995. kada je glasovno uspešno parirala ovoj operskoj zvezdi. Pavaroti je tom prilikom okupio svetske muzičare i održao koncert kao pomoć za decu Bosne u velikom Novosadskom parku (Modena i Novi Sad su gradovi pobratimi). U publici je bila i Princeza Dajana.

“Animal instinct” jedna je od najlepših pop pesmica devedesetih, pravi hit grupe The Cranberries. Pojavila se u vreme kada je Srbija bila bombardovana kako bi sa vlasti bio svrgnut tadašnji vladar Slobodan Milošević. Pesma je širila poruku lepote življenja svakom ko je bio u skloništu, u podrumu, u rovu, ili pun zebnje kod svoje kuće, i u ušima imao slušalice iz kojih je odzvanjao glas čarobnice Dolores.

The Cranberries su posetili Beograd krajem 2012. godine. Iako je zvuk u hali na Novom Beogradu bio očajan! uspeli su da uhapse emocije publike i da zajedno muzički prelete celu karijeru grupe. Ovaj koncert dokazao je koji je najveći hit Cranberriesa – definitivno “Zombie”. U hali su svi toliko urlala tokom refrena „in your heeeead in your heeeead“ da su muzičari garantovano zaključili  nešto u stilu – jebeš halu i akustiku, ovo je divna publika koja nas je zaslužila.

U svetlu sumiranja odlazaka u večnost sa rok scene, s tugom smo za nešto više od godinu dana ispratili Prinsa, Dejvida Bovija, Leonarda Koena, Džorža Majkla. Sad im se, na početku 2018. pridružila i Irkinja – čarobnica glasa Dolores O Riordan. Nadam se da se ovaj spisak neće produžavati, barem za izvesno vreme…

PROČITAJTE I: fotograf-anton-corbijn-u-projektu-the-joshua-treebozic-bez-jelkekultura-secanja-radomir-vukovic-casopis-kvadartfenomeni-rok-muzika-deo-kulturoloskih-istrazivanjadans-polemika-na-rusevini-moderne-misli-zgrada-generalstaba-beograd

 

 

3+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *