Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Savremena galerija Zrenjanin priredila je još jednu u nizu osmišljenih izložbi u temi i konceptu (13. novembar – 14. decembar 2017). Autorka/ kustoskinja izložbe Sunčica Lambić-Fenjčev odlučila se da na primerima trojice značajnih umetnika poteklih iz Zrenjanina, prikaže uticaje aktuelnih dešavanja u srpskoj umetnosti sredinom 20. veka na razvoj umetničkog života u Zrenjaninu i okolini. Umetnici su Živojin Turinski, Duško Vijatov i Milan Solarov. korzoportal na licu mesta

pozivnica

Izložbu koju je priredila Savremene galerije Zrenjanin u svom Salonu čine dela Živojina Turinskog, Duška Vijatova i Milana Solarova, koja se nalaze u njenoj Zbirci. Autorka/kustoskinja Sunčica Lambić-Fenjčev težila je rasvetlјavanju razvoja likovnog života u Zrenjaninu tokom šezdesetih godina 20. veka razmatrajući umetničke pojave čiji su odjeci iz centra tadašnjeg umetničkog života u Srbiji – Beograda, stizali u vojvođansku sredinu i uticali na razvoj umetničkih shvatanja u jednoj lokalnoj sredini.

0

Sunčica Lambić Fenjčev

Povod za izložbu je činjenica da su Turinski, Vijatov i Solarov poreklom iz Zrenjanina prvi put sugrađanima pokazala radove na izložbi u Narodnom muzeju Zrenjanin 1961. godine, a u organizaciji Savremene galerije Zrenjanin. Nakon te izložbe svaki od umetnika se razvija nezavisno jedan od drugog gradeći različite slikarske jezike. Umetničkim, ali i pedagoškim delovanjem oni su, svako na svoj način, omogućili uspostavlјanje kontinuiteta sa predratnom modernom umetnošću, kao i prodor novih umetničkih tendencija tog vremena (enformel) u jednoj sredini izvan centra, naklonjenoj na prvom mestu „zavičajnom“ vojvođanskom slikarstvu.

4

Posebnu pažnju posvetila je delu Živojina Turinskog kao najznačajnijem za srpsku umetnost od trojice umetnika koji su predstavlјeni na izložbi. Turinski, potekao iz sredine koja je bila opterećena kulturnim nasleđem ranijih generacija, u kojoj su promene stizale sporo i u ublaženom vidu, postao je jedan od vodećih umetnika i teoretičara umetnosti svog vremena i to upravo u umetničkom pravcu koji je težio negaciji uvreženih slikarskih shvatanja. Neke od prvih enformelitičkih kompozicija Živojina Turinskog nastale su upravo u Umetničkoj koloniji Ečka.

5

Nakon prvog zajedničkog nastupa u Zrenjaninu, Turinski, Vijatov i Solarov, odselivši se iz Zrenjanina, zatim su se nekoliko puta susretali u okuplјanjima umetnika u Ečki (sva trojica učestvovala su zajedno 1964. i 1971). Ovi umetnici koji su se iz Zrenjanina preselili u Beograd (Turinski), Novi Sad, (Solarov), Pančevo (Vijatov) nastaviće sa razvijanjem principa i ideja moderne umetnosti u svojoj umetničkoj praksi kroz kritička i teorijska razmatranja i pedagoške metode. Neizbrisiv trag u razvoju srpske umetnosti naročito ima sveukupna delatnost Živojina Turinskog, a njegov teorijski i pedagoški rad kao profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu uticao je na formiranje generacije umetnika.

PROČITAJTE I: muzej-savremene-umetnosti-beograd-od-ideje-do-ostvarenjafoto-esej-muzej-savremene-umetnosti-beograd-probudeni-div-iumetnicka-kolonija-ecka-slika-2017kultura-secanja-umetnicka-kolonija-ecka-60-godinasavremena-galerija-zrenjanin-kultura-secanja-tivadar-vanjek-zdravko-mandiclicni-pogled-51-bitef-jan-fabr-olimpvikend-prica-lidija-dejvis-jedenje-ribe-u-osami

 

 

5+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *