Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Umetnički radovi nastali su prethodne tri godine na Fotografskoj koloniji – Photo Secession u vojvođanskom selu Orlovatu, a deo su kolekcije posvećene Urošu Prediću. Savremena galerija Zrenjanin prvi put je predstavila radove na izložbi “Dislokacije: fotografska kolonija u Orlovatu” (23. januar 2017). Kustoskinje su Maida Gruden i Mara Prohaska Marković. Korzoportal na licu mesta.

zrenjanin1

levo: Mara Prohaska Marković (kustoskinja), Nina Todorović, Milica Milićević, Milan Bosnić, Andrea Palašti, Maida Gruden (kustoskinja)

Izložba “Dislokacije: fotografska kolonija u Orlovatu, u organizaciji kustoskog dua maramaida (Maida Gruden i Mara Prohaska Marković) obuhvata radove 12 umetnika i jednog umetničkog para. Na izložbi učestvuju afirmisani umetnici i njihove mlađe kolege Andrea Palašti, diSTRUKTURA, Ivan Arsenijević, Nidaa Aboulhosn, Ivan Petrović, Stefana Savić, Goran Micevski, Nina Todorović, Mihailo Vasiljević, Aleksandrija Ajduković, Miljan Vuletić, Nevena Popović i Denis Jeremić.

 zrenjanin2

Predstavljeni radovi  realizovani su u komunikaciji sa lokalnim stanovništvom i kontekstualno  uključuju različite aspekte fotografije kao dokumenta, arhivskog predmeta, komunikativnog sredstva, metode za istraživanje vizuelne percepcije i kulturnih konvencija. Svakodnevni život žitelja sela i došljaka, njihovo okruženje, zanimanja i interesovanja, prikazani su kroz fotografske žanrove, kao što su pejzaž, žanr scene, portreti. Na taj način Orlovat, selo u Vojvodini oživljeno je vizurama zasnovanim na različitim percepcijama, iskustvima i senzibilitetima umetnika.

zrenjanin3

Kustoskinje izložbe Maida Gruden i Mara Prohaska Marković napisale su u katalogu izložbe: Kontekst i rad sa kontekstom danas predstavlja jedan od krucijalnih elemenata savremene umetničke prakse. Kroz rezidencijalne programe i umetničke kolonije uloga konteksta se ispoljava u višeslojnim relacijama. Umetnički radovi na tim manifestacijama često nastaju u povezivanju umetnika sa prostorom, pejažom, arhitekturom, istorijom, specifičnostima mesta u kome su se našli, a posebne veze se ostvaruju u komunikaciji sa ljudima – lokalnim stanovništvom – bez kojih ovi umetnički radovi ne bi mogli biti izvedeni.

zrenjanin4

Prethodno iskustvo kustoskinja Maide Gruden i Mare Prohaska Marković  u organizaciji tradicionalnih likovnih kolonija pokazalo je da su umetnici koji su radili u mediju fotografije integrisali praksu u selo i uspostavili komunikaciju sa meštanima kroz neposredan i interaktivan pristup. Zbog toga su 2014. godine osnovale Fotografsku koloniju u Orlovatu sa ciljem da se ispitaju i razviju potencijali fotografskog medija. Pored umetnika u selu je boravila i psihološkinja Dubravka Radusinović koja je realizovala psihološko-fotografske radionice sa mladim žiteljima sela zasnovane na posmatranju i razumevanju tuđih, i kreiranju sopstvenih fotografija.

zrenjanin5

Radovi sa prve fotografske kolonije u Orlovatu predstavljeni su u Srpskom kulturnom centru u Parizu 2015. godine u okviru izložbe “Serbie: Photo”.

Foto: Savremena galerija Zrenjanin

PROČITAJTE I: milanka-todic-fotografija-kao-umetnicko-delo/umetnicka-kolonija-ecka-slika-2016najbolja-kic-fotografija-2/owl-club-novi-sad-prostor-za-mlade-umetnikerazumeti-umetnost-vladimir-dimovski-nedeljom-u-sestjevrejska-zajednica-u-srbiji-pre-holokausta

1+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *