Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Savremena galerija Subotica ugostila je 15. decembra 2017. autore okupljena na izložbi Pop art i odjeci This is Today: Danijela Babića, Tadiju Janičića, Emila Kadirića, Aleksandra Leku Mladenovića, Janoša Tarka i Tibora Lazara. Autor teksta u katalogu čije delove objavljuje korzoportal je Miroslav Jovančić. Izložba je otvorena do 31. januara 2018. Foto: Danijel Babić

IMG_9341

Miroslav Jovančić, otvaranje izložbe Pop art i odjeci – This is Today

„Umetnici pop-arta radili su slike koje je u deliću sekunde mogao prepoznati svako ko bi prošetao Brodvejem-slike stripova, izletničkih stolova, muških pantalona, slavnih ličnosti, zavesa, kupaonica, frižidera, boca Koka-Kole-svih onih sjajnih modernih stvari koje su se apstraktni ekspresionisti toliko trudili da ne uoče.” (Endi Vorhol)

13

Aleksandar Leka Mladenović

“Pre nešto više od šest decenija na svetskoj umetničkoj sceni pojavila se grupa umetnika koja je uspostavila novo viđenje umetničke prakse. Dotadašnja težnja umetnosti da menja svet zamenjena je idealom „slavimo stanje”, ovo koje je zatečeno, gotovo faktografski. U skladu sa ovakvim tematskim sadržajem nastajao je i vizuelni kod, baziran na jednostavnosti, svedenosti, jasne i čiste poruke, u vizuelnom smislu nalik znakovnom jeziku, neka vrsta masovnog déjà vu efekta u sferi percepcije znakovnih kodova. Na tragu Marsela Dišana (Marcel Duchamp) koji je proglasio da sve može pripasti svetu umetnosti, u pop art se inkorporiraju slike iz svakodnevnice masovnog potrošačkog društva, od donjeg veša do supe u kesi sve je bilo dovoljno dobro da se prikaže…”

IMG_9233

Danijel Babić

“…Ova izložba delom je nastala i zbog nasleđa koje je ovaj pravac ostavio za sobom. Veza između pop arta i umetnika koji izlažu na izložbi Pop art i odjeci Ovo je današnjica, prevashodno je vidljiva u likovnim jezicima/kodovima kojima se oni služe. Jednostavnost i čistota forme, vezanost za mnoge fenomene popularne kulture, svedenost vizuelnih draži do njene suštine, velika komunikativnost koju je ovaj pokret imao sa publikom. Međutim za mnogo toga drugog, usudio bih se da kažem da su razlike primetne, bilo da je reč o pukoj konstataciji današnjeg trenutka, bilo da se govori o dugogodišnjim umetničkim strategijama, a ponekad i o njihovom preklapanju…”

IMG_9236

Emil Kadririć, Alibi, ulje, akrilik na platnu

“… Jedna od prvih izložbi grupe „Nezavisni” održana je 1956. godine u Whitechapel Art Gallery  pod nazivom „This is Tomorrow“. Ona je ukazala na fenomen masovne kulture i njegov uticaj na savremenu umetnost. U podnaslovu ove izložbe stoji „Ovo je današnjica“ kao parafraza pomenutog naziva…”

IMG_9369

…”Poetika Pop arta i njegov vizuelni jezik i dalje su prisutni u svakodnevici putem sve razvijenije digitalne tehnologije i globalne komunikacije. Dela navedenih umetnika imaju u svom osnovnom polazištu poetiku Pop arta ali su nesumnjivo izašli  van okvira pukog beleženja zatečenog.

Danas, šest decenija nakon izložbe u Whitechapelu, Pop art i njegovo nasleđe traju u transformisanoj formi personalizovanih poetika umetnika. Sutrašnjica je postala današnjica…”.

PROČITAJTE I: foto-esej-muzej-savremene-umetnosti-beograd-probudeni-div-imuzej-savremene-umetnosti-beograd-od-ideje-do-ostvarenjafoto-esej-56-oktobarski-salon-beogradbijenale-umetnosti-pancevo-see-art-gates-stanje-stvarnostipoezija-bob-perelman-virtuelna-realnostsummer-in-the-city-vodic-kroz-alternativni-beograd

 

 

 

 

2+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *