Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Prvi put u svetu, pet premijernih filmova gledala je istovremeno publika u 10 evropskih država, odnosno u 40 gradova, zahvaljujući savremenim sredstvima komunikacije! Ekipa Korzo Portala bila je u Subotici (Otvoreni univerzitet) na premijeri holandskog filma Nebo iznad nas, čija tema se odnosi na 1999. godinu kada je Srbija bila bombardovana. U Srbiji su  ovim projektom bili obuhvaćeni i Niš i Beograd.

DSCN0808Petar Mitrić 

Radi se o filmovima koji su od 24 – 28. januara 2015. premijerno prikazani na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu (IFFR). Urednik filmskog programa Otvorenog univerziteta u Subotici Petar Mitrić (takođe i selektor Filmskog festivala Palić) kaže:

Zanimljivo da ljudi mogu da dožive taj festivalski duh bez obzira na fizičku udaljenost od Roterdama. Tokom ovih večeri osetili smo  to zajedništvo, jer svaki film nosi razne emocije i lepo je da znate da je emocije osetila publika u čak 40 biskopskih sala, u 10 zemalja Evrope, u istom momentu. Film i jeste pričanje priče i prenos emocija, i te zajedničke emocije nas čine da smo kao „pleme tigra“, kako je kaže direktor IFFR Rutger Volfson

Glavna nagrada IFFR je Tigar, otuda i „pleme tigra“.

Petar Mitrić (ponovo): Jedinstveno je što se prvi put u svetu pet filmova premijerno prikazuju u živo, u istom trenutku, na 40 mesta u raznim državama i mislim da će to da utiče na budućnost. Pre svega ta komunikacija autorske ekipe svakog od pet prikazanih filmova putem twittera i socijalnih mreža sa publikom u salama. Mislim  da je to pomak koji će se proširiti i na druge festivale i da će to uskoro postati realnost. Pre svega  –  zblžavanje ljudi!

 DSCN0800

Holandski reditelj filma „Nebo iznad nas“

Film Nebo iznad nas (Sky Above Us) delo je holandskog reditelja Mariusa Groothofa i to je prvi put da se na velikom platnu ekranizovala i pogibija 16 radnika Radio Televizije Srbije. Groothof je bez patetike i političkih konotacija prikazao ovaj tragični događaj i život urbanih likova u Beogradu za vreme NATO bombardovanja. Po završetku projekcije, publika iz svih gradova putem twitter mreže slala je pitanja filmskoj ekipi koja dođe na podijum kod voditelja. Tako je bilo i sinoć.

DSCN0805 Glumačka ekipa filma „Nebo iznad nas“ u Roterdamu (s levo na desno) Nada Šargin, Nevena Ristić, Nikola Rakočević i reditelj

Na Međunarodnom filmskom festival u Roterdamu postoje tri selekcije koje se odnose isključivo na umetnički film i autorsku viziju savremenog filmskog izraza. Beogradska filmska rediteljka Maja Miloš 2012. godine dobila je u Roterdamu jednu od glavnih nagrada za film Klip.

http://www.bioskopfontana.rs/arhiva-filmova/290-medunarodni-filmski-festival-u-roterdamu-iffr-uzivo

http://www.openunsubotica.rs/vesti/dogadjaji/premijere-sa-roterdamskog-filmskog-festivala-u-bioskopu-eurocinema

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *