Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Međunarodni festival umetničke muzike NOMUS po 37. put je pred  Novosađanima ne samo kao prestižni gradski događaj, već sa renomeom jednog od najkvalitetnijih kulturnih zbivanja u Srbiji.Od večeras do 28. aprila (2017) biće izvedeno 13 raznorodnih koncerata među kojima i jedna koreodrama. O izazovima u stvaranju ovakvog vrhunskog kulturnog projekta, piše Mia Doroški, programska saradnica u Muzičkoj omladini Novog Sada.

DSCN4277 NOMUS, novosadski, aprilski praznik muzike! Dolazak velike, moćne eksplozije dobre muzike i zvuka! Ovu poruku donosi i dizajnersko rešenje za NOMUS 2017. autora Atile Kapitanjija.

Ne! Mi se ne raspadamo, jer da osećamo umor, a da nije onaj fizički od svakodnevnog penjanja na treći sprat, bez lifta, pri prelasku više od 80 stepenika kako bismo došli do kancelarija gde je sedište Muzičke omladine Novog Sada (MONS, prim. korzoportal), značilo bi da negde grešimo, i to debelo – da smo, na primer, izgubili kontakt s realnošću, s okruženjem, ili da smo zalutali u ubeđenjima o kulturnoj stvarnosti kakva bi trebalo da bude, ili kakva je bila juče, ili kako bi nama odgovaralo da ona izgleda, a ne onakva kakva jeste!

DSCN4280

Da! Naša kulturna scena nije savršena, baš kao ni kulturna politika na nivoima od države do grada, kao ni uslovi u kojima radimo…ne bih nabrajala… Ali, mi smo na strani one umetnosti kojoj je zapravo, paradoksalno, sve to i potrebno kako bi živela, kako bi se istakla i bila vidljiva da li kao hrana za dušu, da li kao mesto gde ćemo se „skockati“ ili pokupiti sopstvene razbacane, otuđene delove i…  prihvatiti nesavršenost. Imamo ove godine baš slučajno, ili ne tako slučajno, jedan program naslovljen – “O prihvatanju nesavršenosti”.

Da! Svaka umetnost može da ima, ima ga ustvari često, oštar jezik koji kao da nam lupi šamarčinu kako bi nas prizemio, razbio nam iluzije… I to može da bude, uistinu, vrlo bolno, oštro, kao uostalom uvek kada nam se ruše ideali, verovanja, kada smo očevici sakaćenja kulture ili njenih dotrajalih dogmi, kada se suočavamo s tiranijom, narcisoidnošću…

Uprkos svemu, MONS služi onoj umetnosti koja ostavlja otisak na daleko višem nivou i baš zbog toga uvek pronalazimo novu snagu i kreativne impulse, iako nas prati stalna neizvesnost opstanka…

Zato je ovo za nas još jedan moćan aprilski prasak muzike koji se zove NOMUS 2017, iza kojeg stoji mali tim MONS-a, njegova posvećenost, profesionalizam koji kreira kvalitetno muziciranje tokom čitave godine u Novom Sadu, konstantan protok dobrog zvuka, umetnika i publike… Sa nama je Grad Novi Sad kao generalni pokrovitelj bez koga se NOMUS ne bi dogodioni sad, kao ni prethodnih godina.

Ovo je tekst koji je Mia Doroški izgovorila kao uvod na konferenciji za novinare u Gradskoj kući kada su NOMUS predstavili umetnička direktorka Marija Adamov i glavni i odgovorni urednik festivala Milan Radulović.

PROČITAJTE I: nomus-016-ako-kanis-pobjediti-ne-smijes-izgubitievelin-berezovski-i-novi-simfonijski-orkestar-makris-u-novom-sadukoncertne-dvorane-kod-nas-i-u-svetu-ii

1+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *