Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Na konceptu Novosadskog salona koji je 2011. godine prestao da postoji, Muzej savremene umetnosti Vojvodine ustanovio je novi projekat pod radnim naslovom Vojvođanski salon. Izložba radova 14 umetnika otvorena je do 15. februara 2018. godine pod nazivom (dis)kontinuiteti – Savremena umetnost u Vojvodini. korzoportal na licu mesta.

DSCN6461

Na izložbi su predstavljeni umetnici: Velimir Andrejević, Larisa Ackov, Teodora Ivkov, Tadija Janičić, Sonja Jo, Tibor Lazar, Filip Markovinović, Marina Milanović, Milan Nešić, Miodrag Perić, Mileta Poštić, Arpad  Pulai, Rade Tepavčević i Šok galerija.

Delovi teksta naslovljenog “Novogodišnje rezolucije ili Kako započeti novi početak” iz kataloga izložbe. Pišu: Dragana Garić Jovičić i Andrea Palašti:

„… Dugi niz godina u Novom Sadu ne postoji ni jedna umetnička manifestacija koja bi na relevantan način okupila pojedince koji aktivno deluju na umetničkoj sceni Vojvodine i tako pružila jedan (mogući!)  pregled savremene umetničke produkcije. Činjenica da gradu Novom Sadu nedostaje i izlagački prostor kao što je gradska galerija takođe umanjuje vidljivost, ali i institucionalnu podršku umetnika. Nepostojanje umetničkog tržišt, finansijska ograničenja koja su vezana za produkciju umetničkih radova samo još dodatno otežavaju kontinuirani rad umetnika. Sa druge strane podizanje participacije publike jedan je od bitnijih pitanja za kulturnu politiku grada. Poslednjih godina sve češće se čuje činjenica da ima više knjiga nego čitalaca. Kako je sa književnošću, tako je i sa vizuelnim umetnostima. Doći će vreme kada će biti više umetnika nego publike, ako se ne potrudimo da posetioce zadržimo kontinuiranim radom, ali i da unesemo neophodnu svežinu i novinu u izlagačke prostore…“

DSCN6386

„… Kada smo razmišljale o konceptu postavke,ideja nam je bila da to bude jedna skromna i nenametljiva izložba, jedan ponovni pokušaj uspostavljanja diskursa o neophodnosti godišnje likovne manifestacije koja bi umetnicima, ali i publici vratila samopouzdanje… Akcenat je bio na umetnicima koji su mladi, spremni na eksperimentisanje, koji svojim radovima unose svežinu, humor i igru u izložbeni prostor. Zato su na ovoj izložbi predstavljeni umetnici koji stvaraju i po dve decenije, rame uz rame sa onima  koji su nedavno završili Akademiju umetnosti i čije vreme tek dolazi. Odabirom nekoliko najmlađih autora želeli smo da ih ohrabrimo da nastave da rade, jer smo svesni koliki je podvig ostati dosledan sebi i svojoj umetnost…“

DSCN6389

„… Izložba (dis)kontinuiteti: savremena umetnost u Vojvodini postavlja se kao eksperiment i proba (prebrojavanje). Ona postavlja pitanje mogućnosti artikulacije jedne nove platforme za afirmaciju  značajnih novih ostvarenja loklanih autora iz oblasti vizuelnih umetnosti. Stoga smo postavile nekoliko pitanja umetnicima. Neki od odgovora su u Katalogu. Ta pitanja su ključna i za MSUV i za publiku, ali i za nas autorke…“.

DSCN6392

Izložba (dis)kontinuiteti: savremena umetnost u Vojvodini  koja je otvorena u MSUV, na kojoj su prikazani radovi 14 unetnika koji pripadaju vojvođanskoj savremenoj umetničkoj sceni, kao retko kada, optimizomom i živošću osvojila je ovaj muzejski prostor. Nadamo se nastavku projekta „Vojvođanski salon“.

PROČITAJTE I: muzej-savremene-umetnosti-vojvodine-50-godinamiodrag-peric-misa-vajar-the-lonelysavremena-galerija-zrenjanin-orlovat-photo-secessionumetnicka-kolonija-ecka-slika-2017foto-esej-56-oktobarski-salon-beograd/

7+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *