Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Sliku “Fantastična zver” Petar Lubarda naslikao je 1953. godine, a do 1. marta 2017. kada je izložena u Beogradu (Eurosalon, Andrićev venac) nije bila pred domaćom publikom. korzoportal na licu mesta.
DSCN4117Fantastična zver, P. Lubarda, Beograd 2017. 

Lubarda je naslikao “Fantastičnu zver” povodom učestvovanja Jugoslavije na Bijenalu u Sao Paolu 1953. Tada su ga viđeni kritičari svrstali među vodeće svetske slikare poput Pikasa, Modrijana, Munka…
DSCN4120

Beograd, 2017.

Herbert Rid, London, 1956: Lubarda je bio “otkriće” Bijenala u Sao Paolu 1953. godine. Međunarodni žiri (čiji sam bio član) jednoglasno mu je dodelio jednu od glavnih nagrada. On je slikar velikog osećaja za ritmičku kompoziciju, njegove boje su vesele i harmonične, on izdvaja tajnu lepote iz prirode.
DSCN4129

Beograd, 2017.

Ove godine (2017) obeležava se 110 godina od Lubardinog rođenja. U proteklim decenijama njegova slika “Fantastična zver”pominje se i pod imenom “Ribe”. Posle Bijenala u Sao Paolu (1953) gubi joj se trag, zatim je u vlasništvu raznih kolekcionara. Zahvaljujući istraživačkom duhu kolekcionara Dušana Klepića i Vladimira Krstonošića slika je pronađena i sada je njihovo vlasništvo.

DSCN4125

Postavku izložbe na kojoj je prvi put pred domaćom javnošću slika “Fantastična zver” čiji je autor Petar Lubarda, pratiće knjiga istoričara umetnosti Ješe Denegrijas i Petra Ćukovića.

PROČITAJTE I:  gradski-muzej-sombor-zbirka-savremene-umetnosti, zbirka-savremene-galerije-zrenjanin/lidija-merenik-venecijansko-bijenalezolt-kovacslike-i-publikazelimir-zilnik

3+

Users who have LIKED this post:

  • avatar
  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *