Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Prvo domaće izvođenje delova iz „Velikog učenja“, muzike čiji je autor engleski neoavangardni kompozitor Kornelius Kardju (1936 – 1981), održano je u Kino sali na  Železničkoj stanici u Novom Sadu (postoji od 1964!), kao stvorenoj za koncerte. Bili smo u Utrobi Muzike. Korzoportal na licu mesta.

dscn3579Kino sala u zgradi novosadske Železničke stanice, koncert

Dva orkestra – “Ansambl Studio 6” i “Novi Sad Scratch Orchestra” priredili su u utorak uveče (1. novembar 2016) koncert za pamćenje. Tim pre jer je Kornelius Kardju kompozitor čija dela retko možemo čuti na našim prostorima. Da je “Veliko učenje” izvedeno u celini, koncert bi trajao devet sati, ovako, odabrana su četiri od sedam delova i uživanje je trajalo oko tri sata.

14853184_10210498878739064_4281517562157608214_oRičard Baret                                                                                                 Foto: Manja Holodkov

Pred publikom koja je očigledno znala na čiji koncert dolazi, odnosno ko je Kornelius Kardju, Ričard Baret ipak je rekao nekoliko napomena o delu “Veliko učenje” kao jedinstvenom ciklusu  ovog engleskog kompozitora, u celini prvi put izvedenog tri godine nakon Kardjuove smrti (1984).

dscn3607

Ričard Baret: “Delo je napisano za Scratch Orchestra kao kolektivni eksperiment koji se bavio demokratizacijom eksperimentalne muzike i u kome su svi bili jednaki – profesionalni muzičari, amateri, kompozitori i instrumentalisti. Tekst “Velikog učenja” napisao je Konfučije i u njemu opisuje jedno harmonično društvo. To je u muzičkom svetu Scratch Orchestra koji predstavlja idealističku viziju sveta u kome su muzičari različitih vokacija, roda, porekla. Svaki od sedam delova “Velikog učenja” donosi različiti tretman između teksta i muzike, glasova i instrumenata, slobode i zapisa, energičnosti i nepokretnosti.”

dscn3610

Tokom koncerta, muzičari jedan po jedan napuštaju binu i odlaze u salu, među publiku, odakle nastavljalu da pevaju. U mraku, uz njihove glasove, bili smo u Utrobi Muzike.

Ansambl Studio 6 postoji već nekoliko godina u Beogradu i neguje savremenu muziku. “Novi Sad Scratch Orchestra” formiran je za novosadski koncert po modelu Scratch Orchestra čiji je jedan od osnivača bio Kornelius Kardju.

Kompozitor bi verovatno, da ne kažemo sigurno bio zadovoljan mestom održavanja koncerta – pored pruge, tračnica koje odvode/dovode a ne pitaju koga.

PROČITAJTE Ikompozitor-kornelijus-kardju-80-godina-od-rodenjabranka-parlic-six-a-clock-new-musicintervju-branka-parlic-nova-muzika/

 

 

3+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *