Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Kada žene komponuju! Tematske koncerte Katedre za klavirski praktikum novosadske Akademije umetnosti osmislila je Branka Parlić, a u odabiru teme  ravnopravni su svi sa Katedre. Ovogodišnja tema je “Žene kompozitori kroz epohe”. Prvi put tematski koncert održan je 2016. i bio je posvećen američkom kompozitoru Filipu Glasu. I tada, i ove godine koncerti su održani u Novom Sadu (Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj) i Bačkoj Palanci (Muzička škola “Stevan Hristić”).

zene kompozitori1

O koncertu “Žene kompozitori kroz epohe” piše Ivana Nožica koja je na master studijama muzeologije. Navodimo delove…

Činjenica je da se o stvaralaštvu žena veoma malo govorilo u knjigama namenjenim proučavanju tradicionalne istorije muzike, naročito u poređenju sa znanjem koje imamo o kompozitorima, mahom muškarcima, koji se svrstavaju u zapadnoevropski kanon umetnosti. Postoji mnogo uzroka tome, a autori koji se bave proučavanjem stvaralaštva žena kompozitora kao jednu od bitnih stavki navode činjenicu da su žene u muzici znatno kasnije „osvajale“ nove stilove i forme, a samim tim nisu bile te koje su pravile istupanja u odnosu na postojeći stil komponovanja, kao i to da nisu bile na istaknutim pozicijama u društvu sa kojih su mogle da „diktiraju“ te promene. Ipak, od sredine XX veka, naučnici i predavači počeli su da uključuju proučavanje ženskog stvaralaštva u standardne kurseve istorije muzike, a istraživanja pokazuju da je tada došlo do ekspanzije žena kompozitora, kojih je, tokom druge polovine XX i početkom XXI veka, bilo više nego muškaraca na tom području…

zene kompozitori2

Na ovogodišnjem (2017) koncertu publika može da čuje dela raznovrsnih žanrova i stilova, od srednjovekovne do savremene muzike. Na samom početku izvedeno je delo Hildegard iz Bingena, prve po imenu poznate autorke u evropskoj muzičkoj tradiciji… Značajne promene na polju ženskog komponovanja desile su se krajem XVI veka,  kada žene počinju profesionalno da se bave pevanjem. Tome je doprineo nagli razvoj i popularnost opere, što je dovelo do zaposlenja znatnog broja žena muzičara na aristokratskim dvorovima i imanjima. Na području Italije, koja je u XVI i XVII veku bila centar ženskog kompozitorskog stvaralaštva, sa najviše žena na ovom polju, istakla se talentovana pevačica i kompozitorka Barbara Stroci, dok se Elizabet Žake de la Ger smatra najznačajnijom kompozitorkom Francuske tog doba…

zene kompozitori3

Među poznatim ženama koje su izvodile svoje kompozicije na javnim koncertima bile su Marija Šimanovska, autorka preko stotinu klavirskih minijatura čija muzika je imala najveći uticaj na formiranje Šopenovog stila, i Fani Mendelson Hensel, starija sestra čuvenog Feliksa Mendelsona.Pored autorki čije se stvaralaštvo vezuje za područje Evrope, tu su i dela Florens Pirs  i Lori Lajtman (SAD) i Marike Takeuči (Japan).

zene kompozitori4

Značajan deo programa koncerta posvećen je stvaralaštvu domaćih kompozitorki – Aleksandre Stepanović,  Jasmine Mitrušić, Miše Cviijović, Mirjane Živković. Izvedena je i kompozicija Jovane Filipović, studentkinje 3. godine kompozicije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Jedan od povoda za organizovanje koncerata ovog tipa je i pružanje prilike studentima, kojima klavir nije glavni predmet, da iskuse scenu i pokažu svoj talenat i veštinu, sledeći moto katedre za klavirski praktikum – “Ne plod iskustva, vec samo iskustvo kao cilj”.

Učesnici koncerata u Novom Sadu i Bačkoj Palanci: Sanja Cap, Ljubomir Milanović klavir i Ana Bajić, sopran, Milica Jovičić, Milica Keča, Predrag Pejić, Jovana Popović, Aleksandra Pletikosić, sopran, i Vera Zečević, klavir, Dimitrije Savić, Jelena Dragoljević, Jovana Filipović, Andrijana Tatić, Dina Tošić, violina i Timea Tölgyesi klavir,  Valentina Sukola, Astina Bratscher, Anastasija Šemić, Vesna Živković, Lilly Boulanger,  Marija Ilijć, Jelena Bandin, Senić Tamara i kao gost Ženski vokalni sastav Res Miranda, dirigent Vuk Milanović.

Foto: Manja Holodkov

PROČITAJTE I: filip-glas-etide-pod-prstima-studenatakornelius-kardju-koncert-pored-prugeintervju-branka-parlic-nova-muzikaemili-dikinson-ja-sam-niko-a-ti-ko-sikulturne-potrebe-i-navike-gradana-srbijevikend-prica-ispovest-jedne-fusnotepoezija-sinisa-tucic-podeli-napola

 

 

 

 

 

2+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

2 thoughts on “Koncert: Žene kompozitori kroz epohe

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *