Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

U Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića, premijerno je 3. avgusta otvorena izložba „Petar Lubarda 1907 – 1974 – 2017“ kao projekat Spomen – zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata iz Beograda. Projekat je nastao povodom obeležavanja 110 godina od rođenja ovog,  jednog od naših najznačajnijih slikara 20. veka.

lubarda

Postavka je zasnovana na ideji da se prikaže jedna od etapa višegodišnjeg projekta Spomen-zbirke „Pavle Beljanski – prijatelj umetnika“, ali i da se naglasi značaj dvaju legata koji čuvaju Lubardina dela.

Na izložbi u Dvorcu Petrovića u Podgorici, predstavljeno je 26 dela iz oba legata, zatim iz Umetničke Zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i privatne kolekcije, kao i bogata arhivska građa, između ostalog i dokumenti koji se prvi put predstavljaju. Postavka obuhvata i taktilni segment u vidu grafičkog dijagrama odabranog umetničkog dela Petra Lubarde. Izložbu prati reprezentativan, bogato ilustrovan katalog, sa tekstovima Milane Kvas, Dine Debeljak Pavić i Gordane Krstić Faj. Urednik kataloga je Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke, koja je takođe, zajedno s Milicom Orlović Čobanov, učestvovala u realizaciji projekta.

Otvaranje izlozbe (2)

Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Dvorac Petrovića, Podgorica

Projekat „Petar Lubarda 1907 – 1974 – 2017“ nastaviće se izložbama u Spomen – zbirci Pavla Beljanskog i u Kući Legata u Beogradu, te stručnim skupom posvećenom ovom, jednom naših najznačajnijih slikara 20. veka.

PROČITAJTE I: lubarda-fantasticna-zverizlozba-jedne-slike-secanje-na-novosadsku-raciju-slikara-bogdana-suputazbirka-savremene-galerije-zrenjanin

11+

Users who have LIKED this post:

  • avatar
  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *