Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Izložbom „Odgovorno u kulturi“ (21. oktobar 2016) Galerija Matice srpske još jednom se predstavila kao ustanova koja želi da bude prisutna ne samo kao depo slika i umetničkih dela, već kao putokaz ka kolekcijama koje su skrivene od javnosti. Ovog puta u fokusu je Kolekcija umetničkih dela „Vojvođanske banke“. Korzoportal na licu mesta.

dscn3451

Više od 600 umetničkih dela koje poseduje „Vojvođanska banka“ predstavljaju baštinu. Ovu kolekciju počeli su da obrađuju stručnjaci Galerije Matice srpske, a za uzvrat, deo sredstava biće uložen u obnovu fasade zgrade na Trgu galerija u kojoj se nalazi Galerija. Novac i umetnost od uvek idu ruku pod ruku, zar ne?

dscn3444

Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske: Obaveza nam je da brinemo ne samo o delima koja su pod našim krovom, već i o onima koja su na drugim mestima, bez obzira da li su to privatna lica, korporacije, banke ili druge ustanove organizovanog poslovanja. U ovoj saradnji sa Vojvođanskom bankom ona je pokazala da želi da bude društveno odgovorna u kulturu. Uvek je izazov postaviti izložbu i kako od određenog broja eksponata napraviti priču. Mislim da smo na ovoj izložbi čija je autorka Mirjana Brmbota, uspeli da predstavimo i vrednosti vojvođanske umetnosti druge polovine 20. veka, njene specifičnosti, raznolikost, bogatstvo, a pre svega umetničku vrednost koja se čuva u kolekciji Vojvođanske banke.

dscn3443Izložba „Odgovorno u kulturi“ koju je upriličila Galerija Matice srpske otvorena je nekoliko dana pošto je Novi Sad osvojio prestižnu titulu – Evropska prestonica kulture 2021.

PROČITAJTE I: galerija-matice-srpske-nije-groblje-slikaalbreht-direr-u-galeriji-matice-srpskesrpske-ikone-izlozene-u-perudiforum-slovenskih-kulturako-leci-ranjenu-sliku

 

1+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *