Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Galerija Matice srpske je skoro dva veka adresa riznice nacionalne kulture u oblasti likovnog stvaralaštva. Jubilej „170 godina trajanja“ dočekuje kao godinu izuzetnih ostvarenja koja će zlatotiskom biti upisana u istoriju ove ustanove. Baštinom pod ovim krovom ponosila bi se svaka država, jer govori o vrednosti stvaranja i očuvanju identiteta naroda, ma u kojim državnim granicama.

DSCN5752

Oktobar je slavljenički mesec za Galeriju Matice srpske. Obeležen je prvo u  Tekelijanumu u Budimpešti u kome je 14. oktobra održana Svečanost povodom 170 godina trajanja Galerije Matice srpske koju su priredile Srpska pravoslava eparhija budimska i ova Galerija. Tada je zaslužnim pojedincima i institucijama uručena novoustanovljena Plaketa na kojoj je motiv sa prve zgrade Tekelijanuma. Svečanost je obeležena i prigodnom izložbom „Srpska umetnost u deset slika  – iz kolekcije GMS“.

Свечаност поводом обележавања 170 година трајања Галерије Матице српске у будимпештанском Текелијануму.
Izložba u Tekelijanumu, 14. oktobar 2017.

Iako je Galerija Matice srpske celu 2017. godinu posvetila raznovrsnim događajima kojima se obeležava 170 godina trajanja, na Dan galerije 18.oktobra otvorena je centralna izložba na kojoj su izloženi delovi ikonostasa iz srušene srpske crkve u Budimu i 73 ikone znamenitog Arsenija Teodorovića.

DSCN5749

Izložba u Galeriji Matice srpske, 18. oktobar 2017.

Istraživanje, restauraciju i konzervaciju radili su pet godina stručnjaci Galerije Matice srpske na čelu sa Danijelom Korolija Crkvenjakov.

DSCN5746

Konzervatori, Danijela Korolija Crkvenjakov 

Delovi nekada najvišeg ikonostasa spske crkve, rasformiranog 1949. pre rušenja ove crkve u Budimu, a stradale u bombardovanju Budimpešte 1945, nalazili su se pod krovovima različitih objekata Budimske eparhije (Mađarska). Duborez ikonostasa sada nepostojeće srpske crkve u Budimu radio je Petar Pavić, a slikar sa kojim su Srbi u Budimu sklopili ugovor o oslikavanju ikonstasa je Arsenije Teodorović, jedan od naših najznačajnijih slikara na prelazu iz 18. u 19 vek. Ikonostas spske crkve u Budimu čije delove je izložila Galerija Matice srpske povodom “170 godina trajanja” u velikoj sali, smatra se za jedan od najboljih Arsenija Teodorovića u religioznom slikarstvu. Pošto je crkva bila velika, imala je dva reda prozora, takav je bio i ikonostas – visok oko 15 metara.

DSCN5747

Izložba u Galeriji Matice srpske, 18. oktobar 2017.

Galerija Matice srpske 170 godina postojanja dočekuje u obnovljenoj zgradi od poda do krova, sa depoima koji odgovaraju svetskim muzeološkim standardima. Posle više meseci građevinskih radova, zgrada je svečano, uz svetlosne vizuelne efekte projektovane na novoj fasadi otvorena 1. juna 2017. Kruna uoči Dana Galerije Matice srpske je donacija vredne umetničke Kolekcije Kompanije Tarkett od 83 dela koja je ostvarena zahvaljujući tome što je Vlada Srbije preuzela troškove plaćanja poreza na poklon.

131. jun 2017, Svečano otvaranje renovirane zgrade Galerije Matice srpske

Galerija Matice srpske ove godine dobila je Oktobarsku nagradu Grada Novog Sada.

PROČITAJTE I: foto-esej-galerija-matice-srpske-170-godina-trajanjagalerija-matice-srpske-nije-groblje-slikaalbreht-direr-u-galeriji-matice-srpskesrpske-ikone-izlozene-u-perudiforum-slovenskih-kultura

 

 

4+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *