Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Ugasili su se reflektori ovog, a već je, srećom, najavljen naredni Festival evropskog filma Palić 2017. Ovogodišnji 23. održan je uprkos drastično smanjenom budžetu poreklom iz Srbije. Po svemu sudeći, kulturna ekskluziva nije na ceni! Možda bi to i bilo dobro kada u pitanju ne bi bile pare bez kojih se, ipak, ne može raditi/stvarati.

palic plakat2

Festival evropskog filma Palić  održan je od 16. do 22 jula. Bilo je 13 selekcija. Najkraća definicija ovog festival mogla bi da bude – Nepatvorena Filmska Umetnost .

redUlaz na Letnju pozornicu

Direktor festivala Radoslav Zelenović izjavio je povodom znatno smanjenog budžeta da nije sve u parama, ali je održavanju ovogodišnjeg Festivala doprinela i 41.000 evra koju su dobili od Evropske komisije Kreativna Evropa. Velika je stvar što je, od 108 festivala koji su za tu pomoć konkurisali, naš festival među tridesetak koji su dobili sredstva, pri tom smo jedini iz Srbije.

zelenovic

Direktor Festivala evropskog filma Radoslav Zelenović

Jedna od pratećih manifestacija bila je i izložba Mala čitanka vojvođanskog konceptualizma, autora i kustosa Nebojše Milenkovića u kojoj je autor  ukazao na ovu, malo proučavanu i sistematizovanu oblast koja predstavlja važan deo istorije umetnosti Vojvodine/Srbije. Izložba je priređena u  Savremenoj galeriji Subotica.

Koncipirana je od radova dostupnih u javnim zbirkama – umetničkim kolekcijama  Savremene galerije i Gradskog muzeja Subotice i novosadskog Muzeja savremene umetnosti Vojvodine,  izložba Mala čitanka vojvođanskog konceptualizma  ukazuje na neke od ključnih primera životnih i artističkih aktivnosti i praksi umetnika – istinskih kosmopolita koji su radili u Vojvodini.

Otvaranje, SU, 2016

Otvaranje izložbe „Mala izložba vojvođanskog konceptualizma“

Izdvajamo dokumentarni film Druga linija reditelja Nenada Miloševića u kome se prikazuje neoavangradna scena u Novom Sadu krajem 60-ih i  tokom sedamdesetih godina 20. veka  tokom delovanja u Tribini mladih kao centru avangarde na prostorima Jugoslavije, a bila je prepoznata i u Evropi. Do danas je ta scena ostala neistražena i marginalizovana.

ceda na bini„Druga linija“ (prvi levo): Nenad Milošević , Daniela Dimitrovska, Dejan Šolajić, Čedomir Drča

U znak poštovanja prema projektu Festival evropskog filma Palić 2016. iako je već poznato, ponovićemo imena najvažnijih nagrada:  „Zlatni toranj“ za najbolji film dodeljen je nemačkom filmu „Toni Erdman“ u režiji Maren Ade. „Palićki toranj“ za najbolju režiju dodeljen je Kristijanu Munđijuu za režiju rumunskog filma „Matura“. Prvo Specijalno priznanje se dodeljuje srpskom filmu „Dnevnik mašinovođe“ u režiji Miloša Radovića za “iznenađujuću crnu komediju sa urnebesnim glumačkim ansamblom i jedinstvenom vizuelnom intencijom koja publiku ne ostavlja ravnodušnom”. Pošto je odgledao 10 filmova iz selekcije Paralele i sudari, međunarodni žiri kritike doneo je odluku da nagrada za najbolji film pripadne mađarskom filmu „Staza od ljiljana“ u režiji Benedeka Fligaufa.

Foto: fb Festivala evropskog filma

PROČITAJTE Ipremijerni-filmovi-u-istom-trenutku-u-deset-drzavasta-bese-neoavangardaromanticno-secanje-ili-savremena-potreba-tramvaji-na-subotickom-i-novosadskom-korzouintervju-viktorija-aladzic-razumevanje-grada

 

 

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *