Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Izašao je 29. broj časopisa/zbornika Građa za pročavanje spomenika kulture Vojvodine koji izdaje Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture. U centru je baština Vojvodine, ali ne isključivo. O novom broju za korzoportal govori urednik Bogdan Janjušević.

GRADJA KORICE 29112016 (1)

Novi broj, na naslovnoj strani (desono) zgrada Šećerane, Zrenjanin

Ove 2017. godine časopis/zbornik Građa za pročavanje spomenika kulture Vojvodine navršava 60 godina postojanja. Od početka ima redovne rubrike u kojima je glavna tema baština Vojvodine, ali ne isključivo : Arheologija, Arhitektura, Industrijsko i tehničko nasleđe, Istorija, Istorija umetnosti, Konzervacija i restauracija dela likovne i primenjene umetnosti, Prikazi (izložbi i knjiga), Sećanja (na preminule kolege). Ali, novo vreme donosi i nove zahteve, pa je pre nekoliko godina uvedena i rubrika Multimedijalni pristup u zaštiti kulturnih dobara.

DSCN3931

Radovan Sremac: Zaštitna arheološka iskopavanja lokaliteta Gradina na Bosutu

U ovom broju autori su: Ivana Pašić, Dragan Anđelić, Radovan Sremac, Bogdan Janjušević, Bojan Kojičić, Vesna Karavida, Vladimir Mitrović, Jelena Filipović, Filip Krčmar, Miloje Ž. Nikolić, Nikola Piperski, Marina Pajić, Bojan Nikolić, Nedeljko Marković, Vladimir Pajić, Marko Aleksić, Dubravka Đukanović.

DSCN3945

Bogdan Janjušević

Časopis/zbornik Građa za pročavanje spomenika kulture Vojvodine u 29. broju obuhvata 17 tekstova  o kojima je za korzoportal govorio urednik Bogdan Janjušević. S obzirom da su u ovom broju zastupljeni najviše autori iz Zrenjanina, korzoportal posvećuje im pažnju.

Bojan Kojičić piše o novim prilozima za biografiji arhitekte Toašo Pala koji je sa dva rada učestvovao na konkursu za izgradnju palate pravde u Velikom Bečkereku 1904. godine. Sa Vesnom Karavidom u narednom tekstu obrađuju temu „Zgrade novčanih ustanova u Velikom Bečkereku, današnjem Zrenjaninu“ gde analiziraju sve objekte koji su podignuti za potrebe banaka štedionica ili osiguravajućih društava u gradu. Vesna Karavida piše i o „Arhitekturi kompleksa Fabrike šećera u Zrenjaninu“.

„Nisam pretpostavljao –  kaže Bogdan Janjušević – da su mnoge palate u glavnoj zrenjaninskoj ulici podignute  da budu banke ili su ih vlasnici banaka gradili kao poslovne objekte koje su potom izdavali. To nam govori da je kraj 19. i početak 20. veka za Veliki Bečkerek značio procvat i razvoj. Većina značajnih zgrada napravljena je tada, pa do početka Prvog svetskog rata. Danas je mnogo objekata iz tog vremena u lošem stanju, ali valjda će doći bolja vremena za Zrenjanin.“

DSCN3940

Jelena Filipović: Sanacija, konzervacija i restauracija Sremske kuće u Neštinu

Časopis/zbornik Građa za pročavanje spomenika kulture Vojvodine izlazi jednom godišnje, otvoren je za autore iz Srbije i inostranstva, prema tome teme nisu vezane samo na ono što obuhvata pojam „baština Vojvodine“. Ima kategoriju naučnog časopisa M 53.

PROČITAJTE I: bojan-kojicic-velikobeckerecka-stedionica-obnovabojan-kojicic-arhitektura-secesije-u-velikom-beckereku-zrenjaninu, bojan-kojicic-slovacka-evangelisticka-crkva-u-belom-blatudubravka-dukanovic-sakralna-bastina-vojvodine-18-i-19-vekapalate-u-vojvodinialibabina-pecina-blaga-vojvodine

1+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *